Mis on kauplemisplatvorm?

Kauplemisplatvorm on tarkvara, mida kasutatakse turupositsioonide avamiseks, sulgemiseks ja haldamiseks läbi finantsvahendaja. Maaklerid pakuvad sageli tasuta või allahindlusega online kauplemisplatvorme, et säilitada rahastatud konto ja/või teha kindel arv tehinguid ühes kuus.

 

Kauplemisplatvormi alused

Kauplemisplatvorm on tarkvara, mis laseb investoritel ja kauplejatel kaubelda ja jälgida kontosi finantsvahendajate kaudu. Sageli tuleb kauplemisplatvormiga kaasa teisi funktsioone nagu reaalajas noteeringud, kaardistamise vahendid, uudisvood ja isegi esmaklassilised uuringud. Platvormid võivad olla ka spetsiaalselt kohandatud konkreetsetele turgudele, nagu aktsiad, valuutad, optsioonid või futuurid.

Kauplemisplatvorme on olemas kahte tüüpi: prop platvormid ja commercial platvormid. Commercial platvormid on suunatud päevakauplejatele ja jaeinvestoritele. Neil on kerge kasutavus ja erinevad kasulikud funktsioonid nagu uudisevood ja graafikud. Prop platvormid on kohandatud platvormid, mis on välja töötatud suurte maaklerite poolt, et sobida nende spetsiifilistele nõuetele ja kauplemisstiilile.

Kui valida kauplemisplatvormide vahel, siis peaksid nii kauplejad kui ka investorid kaaluma kaasatud tasusid ja ka olemasolevaid funktsioone. Päevakauplejad ja teised lühiajalised kauplejad võivad vajada omadusi nagu level 2 noteering ja turutegija sügavuse skeemid, mis aitavad kaasa otsuste tegemisel, samas kui optsioonikauplejad võivad vajada tööriistu, mis on spetsiaalselt disainitud valikustrateegiate visualiseerimiseks.

Kauplemisplatvormi valimisel tuleks kaaluda ka erinevaid tasusid. Näiteks kauplejad, kes kasutavad kauplemisstrateegiana skalpeerimist, kalduvad platvormide poole, milledel on madalamad tasud. Üldiselt on madalamad tasud eelistatavad, kuid seal võib olla kompromisse, mida kaaluda tuleks. Näiteks ei pruugi madalad tasud olla kasulikud, kui nendega tuleb kaasa vähem funktsioone ja informatsiooni.

Osad kauplemisplatvormid võivad olla agnostilikud spetsiifilisele vahendajale või maaklerile, samas kui osad platvormid on ainult saadaval siis, kui töötad konkreetse vahendaja või maakleriga. Tulemusena peaksid investorid kaaluma ka vahendaja või maakleri mainet, enne kindlale platvormile pühendumist.
Lõpuks võivad kauplemisplatvormidel olla spetsiifilised nõuded, et neid kasutada saaks. Näiteks, päevakauplemise platvormid võivad nõuda kauplejaid, kelledel on vähemalt 25 000 dollarit omakapitali enda kontol ja on aktsepteeritud marginaalkaubanduseks, samas kui optsioonplatvormid võivad nõuda kinnitust, et kaubelda erinevate optsioonidega, enne kui on võimalik kauplemisplatvormi kasutada.

 

Populaarsed kauplemisplatvormid

On sadu – kui mitte tuhandeid – erinevaid kauplemisplatvorme, mille seas on ka need populaarsed valikud:
• Interactive Brokers – see on kõige populaarsem madalate tasude ja maailma turgude ligipääsuga kauplemisplatvorm professionaalide jaoks.
• TradeStation – on populaarne kauplemisplatvorm algoritmiliste kauplejate jaoks, kes eelistavad kasutada kauplemisstrateegiaid, kasutades automatiseeritud skripte, mis on töötatud välja Easy Language abil.
• TDAmeritrade – on populaarne nii kauplejate kui ka investorite seas, eriti pärast ThinkorSwimi soetamist ja Trade Architect platvormide arendamist.
• Robinhood – on vahendustasu vaba platvorm, mis on mõeldud millenniumi põlvkonnale. See algas mobiiliäppina ning nüüd on sellel ka veebiliides. See platvorm teenib raha erinevatest allikatest.

Kõige populaarsem platvorm paljude valuutaturu (forexi) osalejate jaoks on MetaTrader, mis on kauplemisplatvorm, mis liidab paljusid erinevaid maaklereid. Selle MQL skriptikeel on saanud populaarseks vahendiks neile, kes soovivad automatiseerida valuutadega kauplemist.